Smykkepleje og vedligeholdelse

Vores smykker er lavet i 14 karat guld 585/- og Sterling sølv 925/-. 
Smykkerne er tiltænkt både til hverdagsbrug og festlige lejligheder. Når det er sagt, så er det vigtigt at huske på, at alle smykker til en vis grad er skrøbelige, og derfor har brug for pleje og vedligeholdelse med tiden. Tynde kæder (som dem vi bruger i armbånd og halskæder), er selvfølgelig mere skrøbelige end tykke kæder, og de kan risikerer at knække, hvis de får et hårdt ryk (eller mange små). De knækker dog ikke uden videre af sig selv. En knækket kæde kan sagtens repareres, men det er ikke en reklamation. 

Forgyldte og oxiderede smykker

Farven på smykker, der er blevet overfladebehandlet (fx oxideret eller forgyldt), fortager sig med tiden, alt efter hvor meget de bliver brugt. Processen går hurtigere ved smykker, som bliver udsat for meget friktion gennem kontakt med overflader (fx ringe og armbånd). Holdbarheden, af henholdsvis oxideringen og forgyldningen, differentierer også fra person til person afhængigt af PH-værdien i huden. Vigtigst af alt afhænger holdbarheden dog af, hvor godt du passer på dine smykker.

Vedligeholdelse af overflader

I udarbejdelsen af et smykke slutter man af med at give metallet en overfladebehandling. Alt efter hvilket look man vil at opnå, kan man fx vælge at give smykket en blank overflade eller en mat overflade.
Uanset hvilken overflade man vælger, gælder det, at overfladen på et metal med tiden vil slides. De blanke overflader mister deres glans, og de matte overflader bliver slidt væk.
Du kan selvfølgelig vælge at gå til din guldsmed for vedligeholdelse af metallets overflade, men langt hen af vejen kan du klare det selv med få remedier.
De blanke overflader på dine smykker kan du vedligeholde ved at pudse dem op med pudsemiddel (dette gælder IKKE for forgyldte og oxiderede smykker). Smykker med matte overflader kan vedligeholdes med den grove side af en helt almindelig skuresvamp/rengøringssvamp.
Forgyldte og oxiderede smykker kan du pudse forsigtigt med en pudseklud uden pudsemiddel. Grunden til, at du skal være forsigtig med forgyldte og oxiderede smykker, er, at du kan komme til at pudse overfladebehandlingen af. 

Husk!

Du bør behandle dine smykker ligesom alle andre genstande i din garderobe.
Hvis du beholder dine smykker på, når du går i bad, vasker op, gør rent, laver havearbejde etc. og/eller aldrig tager dem af, vil en eventuel overfladebehandling hurtigere blive slidt af, og dine tynde ringe risikerer at blive trykket ud af form. 
Igen, ligesom dine sko engang imellem skal pudses og forsåles, har dine smykker også brug for vedligeholdelse, for at holde sig flotte. Dine forgyldte smykker skal måske med tiden have et nyt lag guld, og det anbefales ligeledes, at man engang imellem tjekker lukkemekanismerne/låsene på sine smykker, for at sikre sig at de ikke er blevet er slappe (dette gælder hovedsageligt for karabinlåse og fjederringe).
Smykker er sammensat af små eller store lodninger, og skal generelt behandles med omhu, på trods af metallernes hårdhedsgrad.    

 

Låse på armbånd og halskæder

Vi har valgt at bruge fjederringen og S-låsen som lukkemekanisme på vores armbånd og halskæder, da de er enkle og smukke. Begge låse er sikre nok til at forhindre, at du taber dine smykker. Det anbefales dog for en sikkerheds skyld, ligesom det gælder for alle dine andre smykker, at du tager dit armbånd og/eller halskæde af, inden du kaster dig ud i vilde, fysiske aktiviteter.

Sådan lukker du din S-låsen forsvarligt

S-lås til kæderS-låsen er, som navnet antyder, formet som et S. Låsen fungerer ved, at det runde øsken (for enden af kæden) føres ind i S’et (se billedet). S-låsens ”ben” sidder i spænd, og forhindre, at kæden ryger af, når du går med den. Derfor er det vigtigt, at du ikke åbner S’et helt op, når du tager din kæde på. S-låsens ”ben” skal være presset så tæt ind mod siderne, at det giver et lille ”klik”, når du lukker den, og det runde øsken derved ikke kan glide ud af S-låsen. Når du har lukket din kæde, kan du forsigtigt presse S-låsen sammen for at sikre, at mellemrummet ikke er for stort. Undgå blot at hive i kæden, når du lukker og åbner dit smykke, men hold i stedet fast i det runde øsken for enden af kæden. Hvis du hiver i kæden, risikerer du, at den knækker.   

Otte simple tips til vedligeholdelse af dine smykker:


1)    Tag dine smykker af inden du laver husarbejde, havearbejde, sport, etc. for at undgå buler og skrammer på dine smykker og brud på eventuelle kæder.  

2)    Direkte kontakt med vand, olie og kemiske produkter (fx parfume, creme og sæbe) kan skade dine smykker og bør derfor undgås.

3)    Produkter, som indeholder kemikalier, såsom parfume, hårspray og makeup kan medfører, at metallet mister sin glans og bliver mat.

4)    Tag dine smykker af når du svømmer, bader, sover, etc.

5)    Undgå så vidt muligt stød mod hårde overflader.

6)    Tør dine smykker af med en blød klud efter brug for at fjerne olie (fra hud) og makeup.

7)    Undgå at komme til at rykke eller trække i kæder.

8)    Det anbefales, at smykker med kæder opbevares på en sådan måde, at de ikke vikler sig sammen og derved bliver beskadiget.